Како до визе?

viza

Да би се посетиле Сједињене Америчке Државе прво се мора обезбедити виза, као дозвола уласка у земљу. Међутим, сама виза не гарантује сигуран улазак у САД. Ту смо ми да ти нашим саветима и искуством повећамо шансе да посетиш ову, према свим мерилима еџтравагантну земљу. Помогли смо многима, можемо и теби. Процес аплицирања за визу подразумева процедуру која са мора испоштовати како би се заказао интервју у америчкој амбасади у Београду или Сарајеву. То се односи пре свега на:

→фотографисање за америчку визу
→попуњавање најпре обрасца DS - 160,
→припрема документације као доказ да ћеш се вратити у Србију, БиХ
→заказивање разговора у амбасади
→уплата таксе за заказивање интервјуа
→интервју у амбасади у зазаказаном термину.

Прво Фотографија

Да би фотографија била валидна морају се испунити одређени стандарди које амбасада захтева. Врло је битно да ови стандардни буду испуњени, јер процес попуњавања обрасца ДС-160 у супротном не може бити завршен. Зато прво фотка, па све остало. Да бисмо процедуру што једноставније спровели, приликом фотографисања тражите дигитални формат, јер нас искуство опомиње да у случају скенирања фотографије може настати проблем приликом уплоад-овања, па једна банална ствар, може бити препрека у даљем процесу аплицирања.

 1. Димензије фотографије морају бити 50мм х 50мм. Глава мора тачно бити у центру и цела глава, од косе до браде МОРА бити видљива.
 2. Анфас (никако профил) и мора да се гледа право у фото-апарат.
 3. Морају се видети уши.
 4. Позадина фотографије мора бити бел и не сме бити оивичена.
 5. Фотограифија не сме бити старија од 6 месеци.
 6. Особа на фотографији не сме да носи шешир, мараму нити затамњене наочари.
 7. Избегавајте мајице са крагном или кошуље. Систем понекад зна због тога да одбије фотографију, а самим тим и апликацију.

Попуњавање обрасца DS-160

Овај образац је неопходан администрацији у амбасади САД, као и имиграционим властима ове земље.За попуњавање овог обрасца неопходно је да се унесу неке опште информације о самом апликанту, нпр: чиме се бавите,степен образовања, колико зарађујете, разлог путовања, број телефона итд. Први део обрасца чине општа питања о Вашим личним подацима и подацима Ваше породице, други део обрасца односи се на посао и едукацију, а последњи део се тиче Ваших мотива за одлазак у Сједињене Америчке Државе. Посебан део посвећен је питањима безбедносне природе. Приликом попуњавања овог захтева, праве се неке ситне грешке, па ће Вам значити наша помоћ.

Неопходна документација

Као и кад идете први пут у госте, не можете ићи празних руку. Тако је исто и у овом случају. Приликом интервјуа у амбасади, неопходно је да понесте са собом документацију која представља доказ да ћете се вратити у земљу. Веома је битно да ова документација буде оригинална, јер у супротном можете се наћи на “црној листи“ и сваки наредни покушај аплицирања ће бити узалудан. Документација која Вам је неопходна да бисте аплицирали је:

 1. Доказ о сталном радном односу.
 2. Потврда о редовном студирању (уколико сте студент, у супротном није неопходан).
 3. Списак свих положених испита, до дана аплицирања (уколико сте студент, у супротном није неопходан).
 4. Просек Вашег примања уколико сами плаћате путовање.
 5. Потврда да поседујете стан, кућу, фирму и остале непокретности.
 6. Потврда из банке колико имате новца на рачуну.

Заказивање разговора у амбасади САД и уплата таксе

Овај корак следи тек након што обезбедиш сву неопходну документацију и образац ДС-160. Исто тако неопходно је да имаш и новац за таксу која се уплаћује амбасади за заказивање интервјуа а која износи 160 USD.

Разговор у амбасади

У амбасаду треба ићи опуштено. Америка је земља слободе, па тако и треба ићи у њихов конзулат. Слободно. Али више о томе, само за апликанте који уплатe накнаду за саветовање.

Одлазак у САД

Hello America. Виза је у пасошу. Кофер је спреман. Авион чека на тебе. Сад још директан лет. Нема преседања, малтретирања. Директна линија Београд – New York чини САД и New York City ближим него икада.

^